سنگ گرانیت از جمله سنگ های طبیعی پرکاربرد و پر فروش است که سالیان سال است به عنوان یکی از مصالح ساختمانی محبوب در طراحی و ساخت فضای درونی و بیرونی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. این سنگ علاوه بر ظاهر زیبا و خاصی که دارد (در طرح و الگوهای مختلف و رنگ های متنوعی چون سیاه، صورتی، قهوه ای، سبر و طلایی یافت می شود.) از ویژگی های فنی و ساختاری بسیار خوبی همچون ماندگاری بالا، مقاوم در برابر حرارت و ضربه نیز برخوردار می باشد. علی رقم محبوبیت بالا و کاربرد بسیار این سنگ در ساختمان سازی، حقایق جالب، جذاب و خواندنی درباره اش وجود دارد که ممکن است بسیاری از افراد از آن ها بی خبر باشند. تصمیم گرفتیم در این مطلب به بیان این حقایق بپردازیم.
- گرانیت را می توان یکی از قدیمی ترین سنگ های طبیعی جهان دانست. گفته می شود که این سنگ حدود 300 میلیون سال پیش نیز وجود داشته است.
- سنگ گرانیت در گروه سنگ های آذرین قرار دارد و از خنک و منجمد شدن توده های مذاب اسیدی به دست می آید. فلدسپات و کوارتز دو کانی اصلی تشکیل دهنده این سنگ می باشند. این سنگ را «پلوتونیک» می نامند به این دلیل که در اعماق خیلی زیاد زمین تشکیل می شود.
- نام گرانیت از واژه لاتین گرانوم (granum) که به معنای ذره یا دانه درشت می باشد، گرفته شده است زیرا بافت یا همان آرایش بلوری سنگ گرانیت دارای دانه ها و ذرات متوسط تا درشت می باشد.
- سنگ های گرانیت از سخت ترین مواد موجود در جهان می باشد. سختی مواد معدنی مختلف یا همان کانی ها توسط معیار و مقیاسی به نام موس (mohs) که عددی از 1 تا 10 است اندازه گیری می شود. و سختی گرانیت در این بین، برابر با عدد هشت است. که پس از الماس به عنوان دومین ماده سخت شناخته می شود. گفته می شود به دلیل سختی بسیار زیاد این سنگ، پایه تندیس آزادی از گرانیت ساخته شده است.
- سنگ گرانیت در ساخت بسیاری از سازه های معروف و تاریخی به کار رفته است. در حقیقت رد پای این سنگ را در آثار باستانی کشورهای مختلف همچون مصر، چین، برزیل و آمریکا می توان یافت. پایه تندیس آزادی و یادبود کوه راشمور دو نمونه از این آثار می باشند.
- سنگ گرانیت دلیلی برای ساخت اولین خط آهن تجاری در ایالات متحده آمریکا می باشد. گرانیت همواره ماده ای پر طرفدار بوده است و همین امر منجر به ایجاد و احداث اولین سیستم راه آهن تجاری در این کشور شد. این خط آهن برای انتقال گرانیت از شهرهایی چون ماساچوست به اسکله حمل بار و از آنجا به چارلستون استفاده میشد.
- سنگ گرانیت می تواند دارای درز یا شکاف باشد. بسیاری از افراد هنگامی که درزهای طبیعی موجود بر روی سطح سنگ گرانیت را مشاهده می کنند، آن ها را با ترک سنگ اشتباه می گیرند. اما نباید بابت این مسئله نگران بود زیرا درز و شکاف طبیعی موجود در این سنگ سبب شکستن سنگ و یا آسیب رساندن به ساختار سنگ نخواهد شد.
- گرانیت ها در سبک ها و رنگ های متنوع و مختلف پیدا می شوند. زمان انتخاب گرانیت بسیاری از افراد به رنگ های سیاه، سفید و یا رنگ های رایج همچون بژ فکر می کنند. گرانیت را نه تنها در این رنگ ها بلکه در رنگ های سبز، صورتی، آبی، قرمز نیز می توان یافت. گرانیت های آبی و قرمز جزو نادرترین سنگ های گرانیت در جهان هستند.
- مراقبت از سنگ گرانیت به آسانی صورت می گیرد. بدون شک گرانیت را می توان یکی از راحت ترین سطوح سنگ های طبیعی برای مراقبت و نگهداری برشمرد. در واقع برای مراقبت از این سنگ تنها کافی است دو عمل پاک سازی و سیلر سطح سنگ انجام شوند که هر دو عمل ساده و آسان می باشند. سیلر گرانیت عموما سالی یک بار انجام می گیرد.
- گرانیت سنگی متخلخل است، به این معنا که نفوذ آب و مواد مایع به داخل منافذ موجود بر روی سطح آن باعث آسیب رسیدن به سنگ و تغییر در رنگ آن به مرور زمان می شود. برای جلوگیری از بروز این مشکل بهتر است که سنگ های گرانیت به خوبی و به صورت دوره ای (سالی یک بار) سیلر شوند.
- و در آخر باید گفت که گرانیت سنگ طبیعی دوستدار محیط زیست است به این دلیل که گازهای مضر از آن ساطع نمی گردد و یا حاوی مواد شیمیایی نیست.
منبع: مجموعه سنگ ارباب